Zbiórka na Archiwum online LGBTQiFEM

Nasz cel: ocalić od zapomnienia i ożywić dawne czasy!

Osoby kryjącymi się za pod literami LGBTQ oraz FEM istniały od zawsze. Prowadziły bujne lub zwyczajne życie, walczyły o równe prawa, przeżywały sukcesy i porażki, kochały, porzucały lub były porzucane, pisały wiersze, felietony opowiadania i powieści, fotografowały, malowały, rysowały – po prostu tworzyły historię. Naszą historię. Ludzką. Czasem zwyczajną, czasem nie.
I my, ludzie zebrani w Historycznym Klubie LGBTQ i FEM, chcemy ocalić ich – i naszą – przeszłość od zapomnienia.

Od ponad dwóch lat gromadzimy, zabezpieczamy i opracowujemy materiały  archiwalne. Nasze zbiory zbliżają się już do 4000 stron materiałów drukowanych, a niemal co dzień dochodzą nowe.

Ocaliliśmy już archiwum pierwszej legalnej w Polsce organizacji dla osób nieheteronormatywnych Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Grup Lambda. Jej ostatni przewodniczący chciał wszystkie materiały zakopać gdzieś w lesie pod drzewem, bo archiwom państwowym brakuje środków, aby zarchiwizować kilkusetletnie dokumenty, a co dopiero kilkuletnie!

Naszym marzeniem jest umieszczenie wszystkich posiadanych zbiorów w internecie, tak aby każdy mógł się z nimi zapoznać.  Dzięki  Ośrodkowi Karta, z którym współpracujemy, jest to możliwe.

Jednak, aby nam się to udało musimy zeskanować, wprowadzić do systemu i opisać blisko 4000 stron materiałów. Wprowadzenie jednej strony wraz z odpowiednim opisem zajmuje średnio 20 minut. Wrzucenie wszystkich materiałów zajmie więc 80 000 minut.  Jedna osoba musiałaby zajmować się tym dzień w dzień po 8 godzin dziennie, 7 dni w tygodniu przez pół roku.

A materiałów wciąż przybywa!

Dlatego zwracamy się do Was z prośbą o pomoc. Zebrane środki pozwolą nam na zlecenie prac archiwizujących, co zdecydowanie przyśpieszy ten czasochłonny proces. Każda wpłata przybliży nas do celu, a dla tych, którzy wpłacą więcej niż 20 zł, mamy specjalne podziękowania.

W nieistniejących wolnych chwilach gromadzimy też historię mówioną. Przeprowadzamy wywiady z ludźmi, którzy działali na rzecz naszej społeczności lata temu. Nadwyżkę pieniędzy będziemy chcieli przeznaczyć na dojazdy do właśnie takich osób i nagranie ich historii.

JEŚLI CHCESZ NAS WESPRZEĆ WEJDŹ NA Archiwum online LGBTQiFEM  !!!!!