Wirtualne muzeum LGBTQ

Już jest! Pierwsze polskie wirtualne muzeum LGBTQ+ oraz FEM!

Jako Fundacja Q i działający w jej strukturach Klub historyczny Lgbtqia FEM. przy współpracy z Google Arts & Culture, stworzyliśmy pierwsze w Polsce wirtualne muzeum i archiwum społeczności LGBTQ+. Naszym celem było stworzenie instytucji zachowującej nasz wspólną historię, osób hetero i nieheteronormatywnych.

plakat filmowy

Działamy dla Was i dzięki Wam!

Nasze zbiory powiększają się dzięki Waszej uprzejmości. Jeżeli posiadacie stare nośniki historii: magazyny, ulotki, zdjęcia, filmy, wszelkiego rodzaju materiały i chcecie uchronić je od zapomnienia, prześlijcie je do nas! Znajdą bezpieczne miejsce w naszym archiwum lub zostaną wyeksponowane w wirtualnym muzeum.

Kolekcja plakatów na początek

Zapamiętajcie tę datę, bo już w tym momencie zapisała się w historii.
Dzisiejsze otwarcie wirtualnego muzeum historii LGBTQ+, zainauguruje pierwsza stała wystawa plakatów polskich organizacji działających na rzecz mniejszości seksualnych.

Kolekcja muzeum będzie stale rosnąć o nowe wirtualne ekspozycje co 2-3 miesiące.