Spotkanie z Andrzejem Selerowiczem, autorem książki "Zbrodnia, której nie było"

24.10.17 na terenie Kampusu UW odyło się spotkanie z Andrzejem Selerowiczem.

O autorze, Andrzeju Selerowiczu:

Wieloletni działacz na rzecz gejów i lesbijek, w latach 80-tych, z ramienia ILGA wspierał pierwsze organizacje gejowskie i lesbijsko- gejowskie w Polsce. Wydawał i kolportował do Polski jeden z pierwszych informatorów pod nazwą „Etap”, który przyczynił się do powstania we Wrocławiu nieformalnej grupy o tej samej nazwie Etap.

Autor m.in. „Leksykon Kochających inaczej. Fakty, daty, nazwiska”, „Kryptonim Hiacynt” oraz „Zbrodnia, której nie było”.

O książce „Zbrodnia, której nie było”:

„Kiedy, przygotowywałem się do napisania poprzedniej książki „Akcja Hiacynt”, często przewijała się informacja o kryminogenności środowiska gejowskiego. Dobrze pamiętam tamte czasy i wcale nie kojarzę, aby przypadki zabójstw w środowisku gejowskim, były szczególnie częste. I wtedy przypomniałem sobie historię, którą opowiedział mi znajomy, o właśnie takim zabójstwie w Łodzi” -A. Selerowicz.

Robotnicza Łódź w czasach głębokiej komuny, powszechne kłopoty codziennego życia gejów. Grono bliskich znajomych, które pozwalało przez moment poczuć się swobodnie i bezpiecznie. Sytuacja się zmienia, kiedy jeden z nich, przystojny aktor Remigiusz, zostaje zamordowany. Zabiegi matki o zatajenie za wszelką cenę homoseksualizmu jej syna. Starania przyjaciół o rozwikłanie zagadkowej śmierci, pomimo wszystko.