LGBT Film Festival- Panel Aseksualność

23 kwietnia członkini zarządu fundacji, Justyna Bułdys, wzięła udział w dyskusji "Wolność od seksu", która odbyła się w ramach LGBT Film Festival

Wstępem do dyskusji był  film "Aseksualność" w reżyserii Oli Isaac Smith, UK 2017, 20'.

W rozmowie udział wzięli: Justyna Bułdys, Anna Niemczyk, Agnieszka Batorek, Anton Ambroziak.

"Aseksualizm to trwałe nieodczuwanie pociągu seksualnego wobec innych osób. Od niedawna jest uznawany w środowiskach naukowych za jedną z orientacji seksualnych lub za brak orientacji seksualnej. Michael D. Storms uważał, że orientacja seksualna to dwa kontinua, oś heteroseksualności i homoseksualności, a orientacja to wyjściowa suma tych dwóch osi. Osoby mocno heteroseksualne i mało homoseksualne nazywamy heteroseksualnymi. Mocno homoseksualne i mało heteroseksualne − homoseksualnymi. Mocno heteroseksualne i mocno homoseksualne − biseksualnymi. A mało heteroseksualne i mało homoseksualne − aseksualnymi. Zgodnie z takim ujęciem aseksualizm jest rzeczywiście jedną z orientacji. Przyjrzymy się ludziom, którym seks zwyczajnie sprawia cierpienie. Żadnej przyjemności nie sprawia im pocałunek, ani dotyk. Porozmawiamy też o ich prawie do bycia sobą."

Zdjęcia: Agata Kubis

Źródło: http://lgbtfestival.pl/wydarzenia-towarzyszace-2/