KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Ja ci pokażę!

 

Trudno znaleźć osobę, która nie spotkała się nigdy z agresją.

Pojęcie agresji jest dość pojemne. Zazwyczaj potocznie określamy tak wszelkie formy przemocy fizycznej i psychicznej, jednak ta krótka definicja nie wyczerpuje tematu i nie jest do końca prawdziwa.

Obejrzałam dziś w kinie film „Cudowny chłopak” - historię chłopca ze zdeformowaną twarzą i wielkim sercem i umysłem. Padło tam ciekawe stwierdzenie: "Jeśli masz wybór między racją a dobrocią - wybierz dobroć”.

Pomyślałam : „Jej, mam cytat na dzisiejszy artykuł”. Dla mnie bowiem wszędzie tam, gdzie racja wygrywa nad dobrocią, tworzy się olbrzymia przestrzeń do agresji.

 

A więc agresją będzie bezpośrednie uderzenie drugiej osoby, także słowem!, ale również zachowania bierne typu „cicha zemsta”, celowe łamanie obietnic, kopanie pod kimś dołków czy inne zachowania manipulacyjne „chroniące” przed konfliktem.

 

Agresja pojawia się, gdy zaburzona zostaje zdrowa komunikacja, a osoba lub osoby uczestniczące w konfrontacji nie potrafią zarządzić swoimi emocjami. Pisząc z zdrowej komunikacji mam na myśli komunikację celową, skuteczną, zbudowana na bazie szacunku do rozmówcy i znajomości własnych potrzeb i emocji.

Psycholodzy wymieniają kilka koncepcji dotyczących genezy agresji. Jedna ze starszych pochodzi od Freuda, który uważał agresję za formę wrodzonego instynktu, potrzebną do przeżycia i modyfikowalną poprzez działania typu katharsis.

Bardziej popularna jest teoria frustracji, wedle której agresja jest reakcją na rosnące niezaspokojenie ważnych potrzeb.

Część psychologów postrzega agresję jako nawyk, nabyty w wyniku doświadczenia, często wzmacniany odpowiednią gratyfikacją (nagrodą). Tu niezmiernie ważny jest element naśladownictwa u dzieci, które uczą się agresji np. od rodziców.

 

Zagadnienie agresji jest szerokie, głębokie i zróżnicowane, dlatego chciałabym poświecić mu więcej niż jeden artykuł. W serii zaproponuję Wam m.in. takie tematy:

 

1. Skąd się bierze agresja
2. Jak rozpoznać agresję u siebie i innych, czym różni się agresja od przemocy
3. Co dzieje się w mojej głowie, w moim ciele i moich emocjach, gdy stosuję / doświadczam agresji
4. Jak pracować nad zarządzaniem agresją
5. Jak radzić sobie z postawą pasywno-agresywną

Zachęcam Was do dzielenia się swoimi przemyśleniami oraz proponowania zagadnień związanych z tematem agresji, o których chcielibyście przeczytać: jbuldys@fundacjaq.eu

05.03.2018, autorka tekstu: Justyna Bułdys