Futbol Przeciw Homofobii

10 lutego spotkaliśmy się z członkiniami Ruchomego Klubu Sportowego "Gwiazda" i Klubu Sportowego "Chrząszczyki", by wspólnie zastanowić się nad piłką nożną widzianą oczami queerowych dziewczyn.

Dzień później słowa zamieniliśmy w czyny i współorganizowaliśmy turniej kobiecej piłki nożnej, za który gorąco dziękujemy wszystkim uczestniczkom! Dałyście czadu!

"Kobiety nieheteronormatywne są w polskiej piłce nożnej zupełnie niewidoczne.
To, że decydenci – kluby i instytucje – i media nie chcą nas zobaczyć jest rzeczą znaną.
Jednak też same żyjemy przeważnie w ukryciu: nie ma drużyn lesbijskich/ queerowych albo, jeżeli są, nie wiemy o tym, bo same o sobie tak nie mówią, ani piszą.  Nie ma też wydarzeń: raz do roku jeden turniej pod hasłem przewodnim nawiązującym do homofobii w piłce nożnej to trochę mało.
Czy jest tak dlatego, że to my - nieheteroseksualne piłkarki - nie chcemy być widzialne, wychodzić na zewnątrz, uprawiać politykę?
A może chcemy, tylko jeszcze nie wiemy, jak się za to zabrać?
Na pewno my – jako Chrząszczyki – chciałybyśmy zmienić tę sytuację, chciałybyśmy, żeby więcej lesbijskich i queerowych rzeczy się działo i było je widać w polskiej piłce nożnej."- Klub Sportowy Chrząszczyki

*Klub Sportowy Chrząszczyki to "grupa kobiet, które lubią grać w piłkę nożną. Między sobą różnią się pod wieloma względami: pochodzeniem, narodowością, wiekiem, wykształceniem, poglądami, religią, sprawnością, statusem społecznym i zawodowym, ulubionym klubem oraz - last but not least - orientacją seksualną, a naszym wspólnym mianownikiem jest pasja do futbolu."

*Ruchomy Klub Sportowy "Gwiazda" prowadzi zajęcia z K1 (mieszane sporty walki) i samoobrony/Street Fight w ramach sekcji Queer Fight Team. RKS Gwiazda to klub o otwarcie queerowej misji i polityce funkcjonujący w polskim sporcie.

W spotkaniu (i turnieju) wzięły udział zawodniczki Atletik Dildoa – feministycznej, queerowej grupy sportowej ze Stambułu oraz FemSlam Football – feministycznej, queerowej piłkarskiej drużyny z Belgradu, które specjalnie w tym celu przyjechały do Warszawy.

Źródła: http://chrzaszczyki.wixsite.com/chrzaszczyki/o-nas

Zdjęcia: Julia Shablovskaya