Psychologia

Dzieci wychowywane w rodzinach jednopłciowych lepiej się uczą!

Badanie przeprowadzone przez ekonomistów Deni Mazrekaj, Kristofa de Witte i Sofie Cabus z Uniwersytetu KU Leuven (Belgia) wykazało, że dzieci z rodzin jednopłciowych radzą sobie z edukacją lepiej, niż te pochodzące z rodzin różnopłciowych (gdzie rodzice identyfikują się z różnymi płciami). Do takic...

Niebinarność- podział na mężczyzn i kobiety nie jest wystarczający

Binarny podział na dwie płcie jest wytworem kultury, w naturze nie jest on wcale oczywisty. W dodatku nie każdej kultury. Sama natura nawet w przypadku człowieka nie zawsze pozwala na oczywiste i jednoznaczne oznaczenie płci, które to przy narodzinach dziecka decyduje o całej przyszłości jego/jej płciowości- poc...